Heldenplein Londerzeel

Tijdelijke heraanleg Ursulinenstraat tot wandelboulevard

De Gemeente Londerzeel realiseert op dit deel van de Ursulinenstraat een tijdelijke wandelboulevard. Deze komt er in de aanloop naar de volledige heraanleg van het dorpscentrum die voorzien is in 2025. De straat wordt een voorlopige, autovrije fiets- en wandelboulevard met speelse elementen, zitbanken en extra groen.

De nieuwe inrichting van het Heldenplein – een dorps­parking en schoolzone – wordt gerealiseerd samen met de rest van het dorp. In afwachting van de hoofdwerken wil de gemeente het wandel- en fietscomfort in de straten verbeteren. De gemeente wil deze kans aangrijpen om in één beweging een betere en meer aangename omgeving te creëren.

Eén rijvak met betonplaten wordt uitgebroken en onthard, er komen kleine bomen en struiken die later ook een plaats kunnen krijgen in de definitieve aanleg. Op deze plek kunnen we op korte termijn een aangename, groene schoolomgeving inrichten en kan regenwater de grond in trekken, wat enorm belangrijk is in de strijd tegen de droogte in Vlaanderen. De uitgebroken betonplaten worden herbruikt tot stapstenen, zitbanken en speelse elementen. Tot slot wijzigen we de verkeerssituatie naar de situatie zoals die in het finale masterplan is uitgewerkt. Hierdoor worden de schoolpoorten autoluw gemaakt.

Eén van de prioriteiten van de gemeente Londerzeel is om de veiligheid van haar inwoners te garanderen en te verbeteren. Door een goedkope aanleg een aantal jaar vóór de definitieve inrichting wordt snel een veel veiligere situatie gecreëerd aan de schoolpoorten van het Virgo Sapiens­instituut. We scheiden het autoverkeer en het zachte wandel- en fietsverkeer, zodat beide zonder gevaarlijke conflicten de baan op kunnen. Tegelijk worden veilige en aangename wachtzones gemaakt voor de ouders die hun kinderen komen ophalen, of voor tieners die na de lessen nog even rondhangen. Ook de bezoekers van de wekelijkse markt kunnen gebruik maken van deze zitplekken.

De gemeente Londerzeel wil ook haar steentje bijdragen aan het beschermen en versterken van onze natuur. Door het weghalen van beton sijpelt regenwater in de ondergrond. Dit vult de lokale grond-watertafel tijdens droge periodes aan. Beplantingen en schuilplaatsen in voegen en barsten stimuleren dan weer de biodiversiteit. En het beste van al... is dat we dit doen met hergebruikte (en goedkope) verhardingsmaterialen. Zo beperken we ook het werf­verkeer tot een minimum.

Lees meerLees minder