Nieuwbouw lagere school en transformatie kapel tot overdekte buitenruimte
De nieuwbouw voor de lagere school Sint-Paulus zal een echte ‘school van morgen’ worden. Het pedagogisch concept van een school voor de toekomst vraagt om een infrastructuur die daar ook op afgestemd is: een lichte en luchtige school met plaats voor klasoverschrijdende activiteiten en veel contactruimte. De dubbelhoge circulatieruimte werd ontworpen als een hart voor de school. De klaslokalen geven uit op een gemeenschappelijke ruimte, waar de kinderen elkaar voor en na de lessen ontmoeten. In de polyvalente ruimte kunnen lees- en toneelactiviteiten gehouden worden, met kinderen uit de verschillende klassen. Het secretariaat en de directie bevinden zich ook onmiddellijk aansluitend op deze ruimtes, om elke bezoeker en gebruiker van de school een hartelijk welkom te heten in de circulatieruimte.
Het centrale atrium en de speelplaats zijn visueel verbonden door een grote glaspartij. Hierdoor lijkt het of de kinderen rechtstreeks vanuit de klas de speelplaats opstappen.
Midden op de speelplaats tussen lager onderwijs en middelbaar onderwijs staat een vervallen kapel. In overleg met dienst Monumentenzorg en Architectuur werd gezocht naar een goede invulling voor deze kapel. Ze werd opgevat als overdekte buitenruimte. Een aantal borstweringen van de ramen worden naar beneden gehaald, zodat de kapel op de speelplaats komt te staan in plaats van ze in twee te delen.
In aansluiting op het beschermd dorpsgezicht van Sint-Denijs-Westrem werd architecturaal geopteerd voor een gebouw in baksteen met een natuurstenen plint. De bakstenen gevel krijgt een horizontale geleding door de afwisseling van een normaal verband met een uitspringend verband. De gevelopeningen zijn groot voor de representatieve functies zoals eetzaal, onthaal, circulatieruimte en polyvalente ruimte. Voor de klaslokalen zijn ze iets bescheidener, en afhankelijk van de oriëntatie van de gevel worden er meer of minder voorzien.