Permeke bibliotheek

Herbestemming en verbouwing van een voormalig garagecomplex

Herbestemming en verbouwing van een voormalige garagecomplex (Permeke) midden in een moeilijke buurt vlakbij het Centraal Station. De stad Antwerpen had een architectuurwedstrijd uitgeschreven, Stramien cv werd laureaat.

Aan de zijde van het De Coninckplein werden de verkrotte oude gebouwen gesloopt. Centraal staat nu een nieuwe glazen kubus, met daarin een Grand Café. Deze ‘box’ vormt het nieuwe gezicht en herkenningspunt van het hele project - een transparant en helder signaal voor de nieuwe grootstedelijke invulling op deze plaats. De twee nieuwe binnenpleinen - één vooraan en één achteraan - ondersteunen het transparante karakter van het hele project. Ze brengen extra licht en groen in wat voorheen een gesloten bouwblok was.

De oude garageloods (twee bouwlagen) in het binnengebied is volledig ontmanteld en omgebouwd tot de nieuwe Centrale Bibliotheek, met op het gelijkvloers een open marktconcept. Een rode kubus - met daarin een auditorium - zorgt voor een geleding van deze ruimte. Op de verdieping zijn het enorme glazen sheddak en zijn originele draagstructuur volledig hersteld. De nieuwe koepel overspant het stedelijk plein – dat ruimte biedt voor boekenrekken, of voor andere invullingen. Nieuwe kantoorgebouwen aan voor- en achterzijde van het bouwblok zijn bestemd voor een aantal diensten van de Stad Antwerpen.

Lees meerLees minder