Permeke bibliotheek Antwerpen

Herbestemming en verbouwing van een voormalig garagecomplex

Stramien cv won de wedstrijd voor de verbouwing van een voormalige garagecomplex (Permeke) midden in een moeilijke Antwerpse buurt vlakbij het Centraal Station.

Aan de zijde van het De Coninckplein worden de verkrotte oude gebouwen gesloopt. Centraal staat nu een nieuwe glazen kubus, met daarin een Grand Café. Deze ‘box’ vormt het nieuwe gezicht en herkenningspunt van het hele project - een transparant en helder signaal voor de nieuwe grootstedelijke invulling op deze plaats. De twee nieuwe binnenpleinen - één vooraan en één achteraan - ondersteunen het transparante karakter van het hele project. Ze brengen extra licht en groen in wat voorheen een gesloten bouwblok was.

De oude garageloods (twee bouwlagen) in het binnengebied is volledig ontmanteld en omgebouwd tot de nieuwe Centrale Bibliotheek van de stad Antwerpen, met op het gelijkvloers een open marktconcept. Een rode kubus - met daarin een auditorium - zorgt voor een geleding van deze ruimte. Op de verdieping werden het enorme glazen sheddak en zijn originele draagstructuur volledig hersteld. Deze nieuwe koepel overspant het stedelijk plein dat volop ruimte biedt aan deze bibliotheek. Nieuwe kantoorgebouwen aan voor- en achterzijde van het bouwblok zijn bestemd voor een aantal diensten van de Stad Antwerpen. Zij vervolledigen de straatwanden van het bouwblok en zorgen voor een vloeiende overgang met publieke ruimte

Lees meerLees minder